Vymaň se ze své iluze

Přehled Eček a jejich význám v potravinářském prumyslu.

Publikováno 09.02.2011 v 10:02 v kategorii Zájímavé články, přečteno: 1115x

Taky vás něky napadlo při pohledu na obal nějakého produktu co asi všechny ty Ečka znamenají?....Zde máte seznam a potencionálni rizikovost kterou skýtají.
 
Na obalech různých potravinářských výrobků zahraniční i naší provenience jsou zpravidla udávány tyto informace: do kdy má být výrobek zkonzumován, jeho skladba, případně celková kalorická hodnota, obvykle i s udáním kalorické hodnoty jednotlivých živin (bílkovin, polysacharidů a tuků). Od roku 1989, kdy Evropská unie vydala směrnice pro používání přísad do potravin, jsou tato aditiva taktéž na obalech uváděna. Pro jejich označení je užívano písmeno E s tří- až čtyřmístným číslem, popř. název a jejich účelová funkce (emulgátor, antioxidant, konzervační látka a pod.). Přidávání aditiv bylo v kruzích konzumentů často tvrdě kritizováno, přesto se počet aditiv zvyšoval, i když byly pochybnosti o neškodnosti některých z nich pro lidské zdraví. U nás je celá oblast bezpečnosti potravin ošetřena příslušnými zákony, které "harmonizují" s legislativou EU.

Všechna uvedená data týkající se aditiv v potravinářských výrobcích pocházejí a byla čerpána z literárních zdrojů publikovaných v polovině roku 1998, tedy z doby sice nedávné, nicméně k některým změnám mohlo dojít. Většinou byly látky testovány na zvířatech, výsledky tedy nemohou být stoprocentně vztaženy na člověka, nehledě k tomu, že s mnohými z nich máme stále málo zkušeností. Časem mohou být u některých prokázány škodlivé účinky na zdraví, jejich vlastnosti mohou být modifikovány např. dlouhou dobou skladování nebo interakcí s jedy v životním prostředí člověka či s některými užívanými medikamenty.

? (X)látka, jejíž použití je obecně nebezpečné (s rizikem)

? (0) látka, jejíž použití není nebezpečné (bez rizika)

? (0-) látka není nebezpečná, ale nemá být používána často

? (A) látka může být alergen a vyvolat alergii

? (Rs) látka pro jedince z tzv. "rizikových skupin" nevhodná (např. pro alergiky, astmatiky)

? (?) riziko zatím nejasné

Barviva

Převážně jsou používána jen proto, aby vylepšila vzhled suroviny a konečného výrobku, a tím je vzbuzován dojem příjemné chuti a vyšší kvality (většinou klamně). Barví se různé, většinou sladké cukrovinky, cukrářské výrobky, konzervované ovoce, některé sýry, rostlinné tuky, rybí výrobky s umělým lososově růžovým zabarvením.

E 100 (0) Kurkumin, žlutá, přír. rost. nebo synt.
E 101 (0) Vit. B2, riboflavin, žlutá, přír., rost. nebo synt.
E 101a (0) Riboflavin-5-fosfát, žlutá, uměl..

E 102 (X) (A) Tartrazin, žlutá, uměl.
E 104 (Rs) (A) Chinolinová žluť, žlutá, uměl.
E 110 (Rs) (A) Žluť-oranž S, žlutěoranžová, uměl.
E 120 (0-) Karmín, červený, přír.

E 122 (0-) Azorubin, červený, uměl.
E 123 (X) (A) Amarant, červený, uměl.
E 127 (X) (A) Erytrosin, červený, uměl.
E 128 (0-) Červeň 2 G, červená, uměl.

E 132 (Rs) (A) Indigotin, modrá, uměl., v kombinaci s nitritem sodným
E 133 (0-) Brilant. modř, modrá, uměl., po vysokých dávkách tvorba usazenin v ledvinách
E 140 (0-)Chlorofyl, zelená, přír., rost.

E 150a (0)Karamel, hnědý, přír., rost.
E 150b (0-) (?) Sulfit-couleur, hnědá, uměl., rost., možná gen-tech.
E 150c (0-) (?) Amoniak-couleur, hnědá, uměl., rost., možná gen-tech.
E 151 (Rs) (A)Brilant. čerň, černá, uměl.

E 154 (0-)Hněď FK, hnědá, uměl., při vysokých dávkách event. usazování v ledvinách a lymfatických cévách
E 155 (0-) Hněď HT, hnědá, synt., při vysokých dávkách event. usazování v ledvinách a lymfatických cévách
E 160a (0)Karotin, beta karotin, oranž., přír., rost., většinou uměl., gen-tech.
E 160b (Rs) (?) Bixin, oranž., přír., rost., vodní a olejné extrakty ze semen, pravděp. gen-tech.

E 160c (0)Kapsantin, červenoranž, přír., rost. z paprikových lusků, případně uměl.
E 160d (0-)Lykopin, červený, přír., rost. z rajčat, případně uměl.
E 160e (0-) (?)Beta-Apo-8-Karotinal, oranž.-červ., přír.

E 160f (0-)Beta-Apo-8-Karotinester, oranž.-červ., přír.

E 161a (0) Xantofyl (Flavoxantin) oranž, rost. i uměl.
E 161b (0)Lutein, žlutooranž., přír., vaječný žloutek
E 161g (X)Canthaxantin, žlutooranž., uměl.
E 162 (0)Betanin, červený, přír. z červené řepy

E 163 (0)Antokyan, červenomodrý, přír., rost. z mnoha druhů ovoce a zeleniny
E 170 (0)Křída (kalciumarbonát), bílošedá, přír., miner.
E 171 (0-)Titandioxid, bílý, uměl., miner.
E 172 (0-)Oxid železitý a hydroxid železnatý, žlutý, červ. nebo černý, uměl., miner.

E 173 (Rs)Hliník (aluminium), stříbřitěšedá, miner.
E 174 (X) Stříbro, stříbrná, přír., miner., možnost intoxikace a ukládání ve tkáních
E 175 (0-)Zlato, zlatá, přír., miner.
E 180 (Rs) (A) Rubínový pigment BK, červený, uměl.

Konzervační prostředky

Prodlužují dobu trvanlivosti potravinářských výrobků. Je povoleno je používat u poměrně širokého sortimentu: v pekárenských výrobcích, tucích, omáčkách, v uzenářských výrobcích, včetně ryb, ale i při výrobě potravin ze sušených brambor.

E 200 (0-)Kyselina sorbinová, uměl. i přír.
E 201 (0-)Natriumsorbát, uměl.

E 202 (0-)Kaliumsorbát, uměl.
E 203 (0-)Kalciumsorbát, uměl.
E 210 (X) (A)Kyselina benzoová, uměl. i přirozeně v potravinách přítomná
E 211 (X) (A)Natriumbenzoát, uměl.

E 212 (X) (A)Kaliumbenzoát, uměl.
E 213 (X) (A)Kalciumbenzoát, uměl.
E 214 (X) (A)pHB-Ester a slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 215 (X) (A)pHB-Ester-Natrium-slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 216 (X) (A)pHB-n-Propylester, uměl., na jazyku pocit znecitlivění

E 217 (X) (A)pHB-n-Propylester-Natrium-slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 218 (X) (A)pHB-Methylester, uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 219 (X) (A)pHB-Methylester-Natrium-slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 220 (X)oxid siřičitý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 221 (X)Sulfid sodný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)

E 222 (X)Hydrogensulfid sodný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 223 (X)Disulfid sodný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 224 (X)Disulfid draselný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 225 (X)Sulfid draselný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 226 (X)Sulfid vápenatý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)

E 227 (X)Hydrogensulfid vápenatý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 228 (X)Hydrogensulfid draselný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 230 (X) (A)Difenyl, bifenyl, uměl., u pokusných zvířat poškození ledvin
E 231 (X) (A)Ortofenylfenol, uměl., u pokusných zvířat poškození ledvin

E 233 (X) (?)Thiabendazol, uměl.?
E 234 (X)Nisin, uměl., antibiotické působení
E 235 (X)Natmycin, uměl., antibiotické působení, také léčivo
E 239 (X)(A) (Rak) Hexamethylentetramin, uměl. z čpavku a formaldehydu, také jako léčivo

E 242 (X)Dimethyldikarbonát, uměl.?, toxický
E 249 (X)Dusitan draselný (kaliumnitrit), uměl.
E 250 (X)Dusitan sodný (natriumnitrit), uměl., v solném láku na nakládaní masa
E 251 (X)Dusičnan sodný (natriumnitrat), uměl., měni se na dusitan, příčina methemoglobinémie alimentační u novorozenců

E 252 (Rs)Dusičnan draselný (kaliumnitrat), uměl., mění se na nitrit, methemoglobinémie u dětí

Okyselující prostředky

Vyvolávají kyselou chuť potravin a udržují je na původní požadované úrovni. Kyselé prostředí zabraňuje do určité míry množení zárodků. Mohou být přidávány do všech potravin podle kulinářských zvyklostí.

E 260 (0)Kyselina octová, přír., výrazně kyselá chuť

E 261 (0)Octan draselný (kaliumacetat), přír., rost. i uměl.
E 262 (0)Dioctan sodný (natriumdiacetat), přír., rost. i uměl.
E 263 (0)Octan vápenatý (calciumacetat), přír., rost. i uměl.
E 270 (0)Kyselina mléčná, uměl., gen-tech.
E 280 (X) (?)Kyselina propionová, uměl., gen-tech.?

E 281 (X)Sodná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 282 (X)Vápenatá sůl kyseliny propionové, uměl.
E 283 (X)Draselná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 284 (X)Kyselina boritá, uměl., toxická, její sůl borax má omezené použití (jen do kaviáru)
E 285 (X) Tetraborát sodný (natriumtetraborat), uměl., toxická

E 290 (0)Oxid uhličitý, kyselina uhličitá, "hnací plyn", šumivé nápoje
E 296 (0)Kyselina jablečná, přír., gen-tech.
E 297 (0) (?)Kyselina fumarová, přír., gen-tech.?, léčivo

Antioxidační látky

Antioxidancia působí proti oxidaci tuků vzdušným kyslíkem, zkažení potravinářských výrobků se tím oddaluje. Jako aditiva se přidávají do stolních olejů, margarínů, koření, instantních polévek, výrobků z brambor, křupavých pochoutek, do výrobků z marcipánu a burských oříšků, samozřejmě i do masných a uzenářských výrobků. Některé z nich působí také jako stabilizátory, regulátory i jako látky konzervační.

E 300 (0-)Kyselina askorbová- vitamín C, přír., gen-tech. nadměrný příjem může škodit
E 301 (0-)Sodná sůl kyseliny askorbové, uměl., gen-tech. nadměrný příjem může škodit

E 302 (0-)Vápenatá sůl kyseliny askorbové, uměl. gen-tech. nadměrný příjem může škodit

E 304 (0-) (?)Ascorbylpalmitát, -stearát, uměl., živ., gen-tech.?
E 306 (0)Tokoferol- vitamín E, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování
E 307 (0)Alfa-Tokoferol, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování
E 308 (0)Gamma-Tokoferol, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování
E 309 (0)Delta-Tokoferol, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování

E 310 (X) (A) Propylgalát, uměl.
E 311 (Rs) (A)Octylgalát, uměl.
E 315 (0-) (?) Kyselina isoaskorbinová, uměl., zabraňuje příjmu přír. vitamínu C?
E 316 (0-) (?)Natriumisoascorbat, uměl., zabraňuje příjmu přír. vitamínu C?

E 321 (X) (A)Butylhydroxytoluol (BHT), uměl.
E 322 (0) (?)Lecitin, uměl., rost. emulgátor, gen-tech.
E 325 (0)Laktát sodný, uměl., rost.
E 326 (0)Laktát draselný, uměl.
E 327 (0)Laktát vapenatý, uměl.

E 330 (0-) (A)Kyselina citronová, přír., rost., gen-tech.
E 331 (0-)Sodná sůl kyseliny citronové, synt.
E 332 (0-)Darselná sůl kyseliny citronové, synt.
E 333 (0-)(mono-, di-, tri-) Kalciumcitrát, synt., gen-tech.
E 335 (0-)Natriumtartrát, synt.

E 336 (0-)Kaliumtartrát, přír., synt.
E 338 (0-) (A)Kyselina ortofosforečná, synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku, hořčíku a železa
E 340 (0-) (A)Kyselina kalium-ortofosforečná, synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku, hořčíku a železa
E 341 (0-) (A)Kyselina kalcium-ortofosforečná, synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku, hořčíku a železa
E 350 (0)Malát sodný, synt.

E 351 (0)Malát draselný, synt.
E 352 (0)Malát vapenatý, synt.
E 354 (0-)Kalciumtartrát, synt., ztěžuje příjem vápníku
E 357 (0-)Adipát draselný, uměl., náhražka kuchyňské soli
E 363 (0)Kyselina jantarová, přír.

E 380 (0-)Hlinitá sůl kyseliny citronové, uměl., vysoké dávky způsobí překyselení tělních tekutin
E 385 (X) (Š)Kalcium-dinatriumethylen-diamin-tetraacetát, (Kalcium-natrium ETA), umělý antioxidant, možné poruchy metabolismu, velmi škodlivé pro děti mladší 2 let

Zhušťovací a gelírovací látky

Jsou to látky většinou rostlinného původu, které v potravinách mají vázat vodu. Z látek živočišného původu je gelírovacím prostředkem většinou želatina. Používají se při výrobě pudingů, krémů, mlékárenských výrobků i polévek.

E 406 (0-) Agar-agar, přír. nestravitelná balastní látka, podporuje trávení, zabraňuje příjmu minerálních látek, ve vysokých dávkách projímadlo
E 407 (0-)Karagen, přír., nestravitelná balastní látka, podporuje trávení, zabraňuje příjmu minerálních látek, ve vysokých dávkách projímadlo

E 413 (Rs)Traganth, přír., podporuje trávení, vyšší dávky působí projímavě, na kůži kontaktní alergie
E 414 (0-)Arabská guma (gummi arabicum), přír., podporuje trávení

E 415 (0-)Xanthan, přír., gen-tech., podpora trávení, vyšší dávky působí projímavě
E 416 (0-)Karaya guma, přír., podpora trávení, působí projímavě, může zabraňovat příjmu minerálních látek
E 418 (0-) (?)Gellan, uměl., organismus nepřijímá, působí projímavě
E 420 (0-)Sorbit, uměl., gen-tech., vysoké dávky vyvolají průjem
E 421 (0-)Mannit, uměl., gen-tech., náhražka cukru, nadýmání a průjem ve vyšších dávkách

E 422 (0-)Glycerin, uměl., živ., plnidlo

Emulgátory

Emulgátor je činidlo umožňující vznik emulze ze dvou nebo více vzájemně nemísitelných kapalných látek, např. vody a tuku. Může být používán v pečivu, křupavých pochutinách, omáčkách, polévkách, dezertech, při výrobě emulgovaných potravinových tuků (margarinů).

E 432 (0-) (A)Polysorbát 20 (polyoxyethylen-sorbitan-monolaktát), uměl., mění trávení mnohých látek

E 433 (0-) (A)Polysorbát 80 (polyoxyethylen-sorbitan-monooleát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 434 (0-) (A)Polysorbát 40 (polyoxyethylen-sorbitan-monopalmitát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 435 (0-) (A)Polysorbát 60 (polyoxyethylen-sorbitan-monostearát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 436 (0-) (A)Polysorbát 65 (polyoxyethylen-sorbitan-tristearát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 440a (0-)Pektin, přír. v ovoci, podporuje trávení, vysoké dávky mohou vyvolat průjem

E 442 (0-) (A)Amoniumfosfatid, převážně uměl., vysoké dávky mohou vyvolat poruchy gastrointest. traktu
E 450 (X) (A)Difosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní dřeně
E 451 (X) (A)Trifosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní dřeně
E 452 (X) (A)Polyfosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní dřeně
E 460 (0)Celulóza (prášková), přír., plnidlo, balastní látka podporující trávení, organismus ji nezužitkuje

E 461 (0-)Methylcelulóza, uměl. ošetřená celulóza, vysoké dávky mohou působit projímavě
E 463 (0-)Hydroxypropylcelulóza, uměl. pozměněná celulóza, působí projímavě
E 464 (0-)Hydroxypropyl-methylcelulóza, uměl. pozměněná celulóza, působí projímavě
E 465 (0)Ethylmethylcelulóza, přírodní zahušťující prostředek, balastní látka podporující trávení, organismus ji nezužitkuje
E 466 (0-)Karboxymethylcelulóza, přír. zahušťující látka s projímavým účinkem

E 472a (0) Ester kyseliny octové, uměl., gen-tech.
E 472b (0) Ester kyseliny mléčné, uměl., gen-tech.
E 472c (0) Ester kyseliny citronové, uměl., gen-tech.
E 481 (0)Natriumstearoyl-2-laktylát, uměl.

E 482 (0)Kalciumstearoyl-2-laktylát, uměl.
E 491 (0-)Sorbitan-monostearát, uměl., snad i gen-tech.
E 492 (0-)Sorbitan-tristearát, uměl., snad i gen-tech.
E 493 (0-)Sorbitan-monolauerát, uměl., snad i gen-tech.
E 494 (0-)Sorbitan-minooleát, uměl., snad i gen-tech.

E 495 (0-)Sorbitan-monopalmitát, uměl., snad i gen-tech.
Pozn. E 491 až 495 jsou rivněž stabilizátory

Aditiva zařazená pod čísly E 500 až E 585 (zredukovaný výběr)

E 500 (0-)Soda (natriumhydrogenkarbonát, natron), uměl.
E 501 (0-)Potaš (kaliumkarbonát), uměl., kypřící prášek do perníku

E 503 (0-)Karbonát amonný, uměl.
E 504 (0-)Karbonát hořečnatý, uměl., kypřící prášek do pečiva
E 507 (0-)Kyselina solná (chlorovodíková), uměl., poškození tkání
E 510 (Rs)Salmiak (amoniumchlorid), nepoužívat při nemocech jater
E 512 (X)Cín, chlorid ciničitý, uměl., antioxidant, kovová příchuť

E 513 (0-) Kyselina sírová, uměl., okyselující prostředek (neobvyklý), nevolnost, bolení hlavy
E 514 (0-)Glauberova sůl- sulfát sodný, projímadlo
E 520 (Rs)Sulfát hlinitý, nezatěžovat organismus hliníkem při onemocnění lednin
E 521 (Rs)Sulfát sodnohlinitý, nezatěžovat organismus hliníkem při onemocnění lednin

E 522 (Rs)Sulfát hlinitodraselný, nezatěžovat organismus hliníkem při onemocnění lednin
E 523 (Rs)Sulfát hlinito-amonný, nezatěžovat organismus hliníkem při onemocnění lednin
E 524 (0-)Hydroxid sodný, málo obvyklý, jen koncentrovaný louh poškozuje tkáně
E 530 (0)Oxid hořečnatý, použití bez rizika
E 535 (0-)Natriumferokyanid, přísada do kuchyňské soli proti "spékání", antiaglomerační účinek

E 536 (0-)Kaliumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 538 (0-)Kalciumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 552 (0)Kalciumsilikát, přír., neškodný neboť se v těle nevstřebává, antiaglomerační účinek
E 574 (0-)kyselina glukonová, gen-tech. z genově změněné kukuřice

E 585 (0-)Ferum-2-laktát, uměl., stabilizátor barev, možný jako léčivo

Látky zesilující či zvýrazňující chuťové vlastnosti výrobků

E 620 (X) (A)Kyselina glutaminová (glutamát), přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 621 (X) (A) Glutamát sodný, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný

E 622 (X) (A) Glutamát draselný, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 623 (X) (A)Glutamát vápenatý, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 624 (X) (A)Glutamát amonný, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 625 (X) (A)Glutamát hořečnatý, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný

E 626 (0-) (A)Kyselina guanylová, mění se na kyselinu močovou, v malých množstvích neškodná
E 627 (0-) (A)Guanylát sodný, mění se na kyselinu močovou, v malých množstvích neškodná
E 630 (0) (A) (?)Kyselina inosinová (inosinát), přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 631 (0) (A) (?) Inosinát sodný, přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti

E 632 (0) (A) (?)Inosinát draselný, přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 633 (0) (A) (?)Inosinát vápenatý, přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 634 (0-) (?)Kalcium-5´-ribonukleotid, je získáván z buněčných jader, mění se na kyselinu močovou
E 635 (0-) (?)Natrium-5´-ribonukleotid, je získáván z buněčných jader, mění se na kyselinu močovou

E 636 (0)Maltol, zesilovač karamelové chuti
E 637 (0)Ethylmaltol, uměl., aromatikum
E 640 (0-)Glycin a jeho sodné soli, intenzivně sladká příchu´T
E 900 (X) Silikonový olej (dimethylpolysiloxan), uměl., protipěnivý účinek

E 901 (0)Včelí vosk (bílý a žlutý), přír., neškodný, v těle se nevstřebává
E 904 (0)Šelak, přír. pryskyřice, v těle se nevstřebává
E 927 (0-)Karbamid, přír., stabilizátor, povolen jen ve žvýkacích gumách

Sladidla

Jejich náhražky jsou synteticcké látky, obvykle prosté kalorií.

E 950 (0-)Acesulfam K, umělé sladidlo 200krát sladší než cukr, snášenlivý do 15 mg/kg tělesné váhy/den
E 951 (X) (A)Aspartam, z části gen-tech.

E 952 (X) (A)Cyklamat, uměl.

E 953 (0-)Isomalt, gen-tech., projímavý účinek, vysoké dávky mohou způsobit nadýmání či průjmy
E 954 (0-)Sacharin, 500krát sladší než cukr
E 957 (0-)Thaumatin, přír., 2500krát sladší než cukr, gen-tech.
E 959 (0-)Neohesperidin DC, uměl., z citrusových plodů

E 965 (0-)Maltit (Maltsirup), uměl., vyšší dávky mohou způsobit nadýmání či průjmy
E 966 (0-)Lactit, živ. z laktózy
E 967 (X)Xylit, může způsobit nadýmání a průjmy
E 1105 (Rs) (A)Lysozym, konzervační látka pro sýry, pro alergiky na výrobky z drůbeže povážlivý

E 1200 (0-)Polydextrosa, uměl. plnidlo, snášenlivý jen v malých dávkách, může působit projímavě


Seznam aditiv není sice vyčerpávající, mnohá se v něm nenacházejí, pro běžnou orientaci je však postačující. S rozvojem potravinářského průmyslu a s rozšiřováním sortimentu výrobků se nepochybně objeví další aditiva.

 

Komentáře

Celkem 2 komentáře

  • NEeloGuh 17.05.2013 v 18:33 That's a slick answer to a challenging quetsion


  • I. Landova 13.04.2015 v 20:29 Ahoj, o sladidle isomaltu, neboli E953 se můžete dočíst veškeré informace na stránkách http://www.isomalt.cz
    Je tam mnoho o výrobě, použití, dávkování i účincích.


  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?



Stránky vytvořil redakční-systémy.com, 2009